The mews

THE DETAILS

The Mews epitomizes Johannas Design Group’s philosophy regarding historic preservation, the appropriateness of modern infill architecture, the integration of outdoor living space in the urban environment, and the necessity to increase density in the city.  The design, both exterior and interior, is a unique addition to Richmond’s housing market.  

The site was initially a parking lot adjacent to a historic warehouse that was built in three phases.  The original warehouse is divided into seven condominium units, which feature exposed brick, wooden trusses, and heart pine flooring.  The preservation of the details and historic fabric was critical in obtaining Virginia Historic Rehabilitation Tax Credits.

A six-unit building, constructed on the former asphalt parking lot, uses alternating heights and a variety of materials --  brick, through-colored masonry block, stucco, vertical “galvalume” siding,  and stainless steel tiles -- to break up the scale and mass.
Each unit has a dedicated outdoor area.  Galvanized awnings, used on both buildings, are a cohesive design element relating the old to the new.  

The narrow width of the mews references the typical dimensions of alleyways in the adjacent residential neighborhood.  The mews also creates a sense of community and provides access, views, and light to each condominium.

 

RECOGNITION

Project of the Year • 2009
Greater Richmond Association for Commercial Real Estate